A szépen felújított plébániakert, mely ezentúl egyértelműen az ovi játszóudvaraként szolgál, szép új játékokkal, fedett homokozóval, egy hármas magaságyást is rejt magában. Az udvar átadása után, de még a hivatalos szentelés előtt érkeztünk, hogy a szépen kialakított magaságyásokba életet leheljünk, és a gyerekekkel együtt növényekkel népesítsük be azokat.

A feladat így a nyár elején nem volt könnyű, hiszen az óvoda hivatalos idejéből csupán egy-két hét volt hátra, és a vetési szezon is jócskán elmúlt már, ezért olyan növényeket hoztunk, amelyek gyorsan nőnek, ilyenkor is ültethetők és történeteikkel felkeltik a gyerekek érdeklődését. Így esett a választásunk a fűszer- és gyógynövényekre, melyeket a közeli kertészetből és saját kertünkből szereztünk be. A magaságyások hamar megteltek az illatos kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, citromfűvel, zsályával, majorannával, mentával, körömvirággal és bársonyvirággal (büdöskével), árvácskával.

Mielőtt a gyerekek serényen elültették volna a növényeket, elmondtam, melyikről, mit kell tudni, és mindenki kézbe foghatta, megszagolhatta a különböző gyógynövényeket. Nagy örömünkre több gyermek is ismerte a gyógynövények egy részét, és sokan voltak olyanok is, akik otthon kertészkednek a szüleikkel. A gyerekek elmondása alapján számos anyuka alkalmazza is ezeket a gyógyító füveket, ha gyermekeik megbetegszenek, hiszen az óvodások szép számmal ismerték a hársteát, a kamillateát, a kakukkfű-teát.

Az ültetés végeztével a korábban lefőzött gyógyteákat kóstoltattuk végig a gyerekekkel, és meg kellett próbálni felismerni őket. A nagy kedvenc a mentás üdítőital volt, de sokaknak ízlett a citromfű és a kakukkfűtea is.