october

Október nem csak az ősz második hónapja, hanem a pásztoroknál a számadás ideje is, ilyenkor terelték be ugyanis az állatokat a legelőről, és számoltak el a számadóval. Így hagyományosan az egész hónap a számadás, a befejezés, a mérlegelés ideje, vizsgáljuk meg, milyen munkák várnak még ránk a kertben, miket kell még a tél beállta előtt „bementeni”.

A fűszernövények közül tehetünk cserépbe például a bazsalikomból, amely így karácsonyig eláll a konyhaablakban, számos ételünket bolondíthatjuk meg vele addig. Tanácsosabb a rozmaringot is cserépben átteleltetni, hiszen az erős, többéves tövek is könnyen elfagyhatnak, ha erősebb faggyal jön a tél, és ilyenkor hiába takarjuk őket levéllel, falombbal.

A szobanövények behordását is megkezdhetjük, sokszor hűvösek már a hajnalok ilyenkor, amit nem szívesen viselnek, és ha a fűtési szezon kezdete előtt sikerül őket bevinnünk, akkor megmenthetjük őket attól a sokktól, ami akkor érné őket, ha a novemberi hidegről vinnénk be a jó meleg, fűtött szobába.

Ekkor már kiáshatjuk a kardvirágok gumóit, a dáliagumókat, és tegyük el őket fagymentes teleltetőhelyre. Az amaryllis gumóin sincs már ilyenkor sok levél, ha kiültettük őket a kertbe, akkor ideje kiásnunk azokat is, és szintén fagymentes helyen pihentessük a gumóit. Azonban télen se feledkezzünk meg róluk, hiszen előfordul, hogy már karácsony táján megjelenik a virágrügy, ekkor már elültethetjük őket cserépbe, és elég egy hónapot várnunk, hogy virággal örvendeztessen meg minket a tél közepén! Van, aki mindig húsvétra időzíti e kedves virágok virágoztatását, ilyenkor elég egy-másfél hónappal húsvét előtt cserépbe ültetnünk őket.

Ősszel van a gyümölcsfák és a szőlő ültetésének időszaka is, azonban ez inkább már a november hónap feladata. Ahhoz, hogy következő hónapban elültethessük a fákat, már most kiáshatjuk a nekik szánt gödröket, és hordhatunk bele komposztot is, így megkímélhetjük magunkat a novemberi nyúlós, ködös időben való dagonyázástól.

Az évelőink töveit takarjuk lombbal, így megakadályozhatjuk a tövek kiszáradását és elfagyását. Ha mindennel végeztünk, akkor húzódjunk be mi is a házba a virágaink közé, és végezzünk mi is számadást az elmúlt évről.