Beköszöntött a várva várt nyár és vele együtt a vakáció! A nyári szünet a pihenés és a feltöltődés ideje, ám unatkozás, tv vagy internet helyett jobban jársz, ha a természetben töltöd el ezt az ajándékba kapott két és fél hónapot. Barátaiddal szervezz kerékpáros barangolásokat, gyalogos túrákat és élvezzétek a természet adta lehetőségeket!

Nyarad is legyen környezettudatos!

Ha egész évben odafigyelsz a környezetedre és azt nem terheled feleslegesen magas ökológiai lábnyomoddal, vagyis hulladékodat igyekszel minimálisra szorítani, szelektíven gyűjtöd a hulladékot, újrahasznosítasz, autó helyett tömegközlekedsz, akkor természetes, hogy a nyári szünidő alatt sem szeged meg a környezet védelme érdekében tett vállalásaidat. Sőt! Nyáron még több időd van arra, hogy újabb és újabb lépéseket tegyél, hogy még inkább óvd a környezetet, Földünket. Természetes hát, hogy nyaralásodat, vakációdat is környezettudatosan tervezed meg.

A környezettudatos nyári vakáció eltöltésének néhány eleme lehet az alábbi: például olyan közel nyaralsz, amennyire csak lehetséges, nem utazol több száz/ezer kilométert külföldre. Sokat kerékpározol, gyalogolsz, úszol. Ha mégis autóval mentek nyaralni, akkor ügyeljetek arra, hogy autótok legyen tele, ha lehet, vigyetek magatokkal kerékpárt, és a helyszínen azt használjátok, ügyeljetek rá, hogy autótok ne fogyasszon túl sokat. A nyaralás során is óvd a természetet, ne használj túl sok vizet, az erdőben ne szakíts le védett növényt! Ha a természetben tüzet raksz, azt csak a kijelölt tűzrakóhelyeken tedd és a meggyújtott tüzet gondosan oltsd el, mielőtt hazaindulnál az erdőből!

Kerékpározz sokat, ezekre figyelj!

A nyári szünidőt érdemes kihasználni és minél többet kerékpározni! A kerékpározás nagyon jótékony hatással van a szervezetünkre, így ha sokat tekersz nyáron, ősszel sokkal jobb egészségi állapotban kezdheted majd a sulit! (Sőt még jobb, ha az iskolába is biciklivel jársz, amíg az idő engedi). A kerékpározás fokozza a reflexeink működését, a térlátást és az egyensúlyozást. Erősíti izmainkat, a vázrendszerünket, még a gerincünkre is jó hatással van. Emellett pozitív hatással bír a szív- és érrendszerünkre, agyunk oxigénellátására is.

A környezetre nézve is igen hasznos a kerékpározás, főleg, ha azt az autózás alternatívájaként alkalmazza valaki. A kerékpár nem terheli a környezetet, nem bocsát ki légszennyező gázokat, ezen kívül sok pénzt is megspórolhatunk használatával, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Nagyvárosokban kerékpárral nem kell órákat ülnöd a dugóban és parkolási díjat sem kell érte fizetned, emellett közvetlenül az úticélodhoz szállít.

Nyáron eleinte rövidebb túrákat tervezz, majd ahogy erősödsz, úgy vállalj egyre hosszabbakat és emelkedőkkel tarkított célokat is. Így nagyon sok helyet meglátogathatsz, megnézheted közvetlen környezeted településeit, és vidám perceket tölthetsz a barátaiddal is. Egyre ügyelj, ha közúton közlekedsz: légy nagyon óvatos, és hosszabb utak előtt mindenképpen köss kerékpáros balesetbiztosítást! A baleseteket ugyan nem kerülheted el vele, ám anyagilag segíthet, ha bármilyen baleset bekövetkezne.