A naptár szerint tavasz van, ám április 5-én szinte nyarat idézett az időjárás. A nap hétágra sütött, már a kora reggeli órákban is kellemes meleg volt. Csábított az idő a szabadba. Az ásó, a kapa, az öntözőkanna és a sokféle zöldség vetőmagja, mind-mind arra vártak, hogy szorgos gyerekkezekbe kerüljenek.

Már 7 órakor Katinál voltam, aki ugyan még a kávéját iszogatta, de legalább annyira izgult, mint én.

Ma indítjuk a Jövőnk Kertje programot. Célunk, hogy gyerekek megszeressék a földet, a kertészkedést, annak minden örömével és kudarcával. Hogy tudják: a friss paradicsom és a borsó, nem a szupermarketek polcán terem, hogy a kertészkedés nemcsak arról szól, hogy leszedjük a termést. Az odáig vezető úton bizony sok a munka és meg kell küzdeni az időjárás gyakran furcsa kihívásaival, meg kell tanulni együtt élni a kert lakóival, a földbe került magot öntözni kell, a kikelő palántákat szeretettel kell ápolni annak érdekében, hogy a végén egészséges, finom zöldségeket szedhessünk és ehessünk.

E gondolatok hívták életre programunkat. Szerencsére a gyendai általános iskola igazgatónője, Marika partner ebben, így a gyerekek végig kertészkedhetik az idei szezont.

Közben kiürült Kati kávéscsészéje és átsétáltunk a Faluházba. Előkészítettük az eszközöket, a vetőmagokat, a padokat és az asztalt, lavórba vizet a kézmosáshoz. Körbejártuk a kertet és hallgattuk a madarak semmihez sem hasonlítható vidám csivogását. Gyönyörködtünk a gyümölcsfákban, amelyek mint megannyi hatalmas fehér virágcsokor díszítik kertet és az apró gyógynövénykertben növekvő illatos-aromás növényeket is szemügyre vettük.

Aztán 8 óra felé egyre többször nézegettünk a kapu felé, míg végre meghallottuk a gyerekzsivajt. Hát megjöttek. Imre tanár bácsi vezetésével befutottak a 7. osztályosok. Rövid bemutatkozás és programismertetés után a gyerekek nagy lelkesedéssel ragadták meg az eszközöket és indultak felásni a kertet. Hamar rádöbbentünk, hogy ez bizony kézzel nem fog menni. Telefon Zolinak, az alpolgármesterünknek, aki hamarosan egy traktort küldött munkánk megkönnyítésére és felmaratta a kert kemény talaját.

Közben a fiúk füvet nyírtak, gereblyéztek, a lányok ültetési terveket készítettek.

Hamar elrepült az első két óra és a hetedikeseket a nyolcadikosok váltották. A munka gyorsan ment: a gyerekek sorra alakították ki az ágyásokat és kerültek földbe a zöldborsó, petrezselyem, zöldhagyma, kapor és körömvirág magok. Aztán mire az utolsó sor is készen lett, következett a locsolás. Mire mindennel végeztünk, bizony elég meleg lett, így igencsak jól esett a gyerekeknek az a sok üdítő, amivel az Alpolgármester Úr lepte meg őket.

A gyerekek és mi is jól éreztük magunkat. Lelkesedésük őszinte volt és többen megjegyezték, szívesen jönnének gyakrabban is.

A jól végzett munka örömével mentek vissza az iskolába. Mi is azt éreztük Katival, hogy ez egy jó nap volt.

Következő alkalommal a hatodikosok és az ötödikesek folytatják a munkát.

Horváth Adrien

Az első alkalomról készült képeinket megtekinthetik ezen a linken.