A legtöbb helyen – így Törökszentmiklóson is – 2015. január elsejétől bevezetésre kerül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és részben eltűnnek a hulladékgyűjtő szigetek. A szelektív hulladékgyűjtés kötelező és díjtalan, ám több kérdés felmerülhet bennünk ezzel kapcsolatban.

Mit tehetünk a sárga fedelű szelektív kukáinkba?

Míg Budapesten például két szelektív kukát kapnak a lakosok, addig Törökszentmiklóson csak egyet, egy sárga fedelűt, ám ebbe belehelyezhetők az alábbi hulladékfajták:

Műanyag- és fémhulladék: vagyis az üdítős- és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak. Elhelyezhetők továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.  A palackokat, fémdobozokat összelapítva helyezzék a tartályba!
NE dobjanak bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémdobozok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

A műanyag csomagolási hulladékokról érdemes tudni, hogy a mai technológiák mellett csak egy részét lehet anyagában hasznosítani (amikor újra valamilyen termék készül belőle). A csomagolóanyagok többsége újrafeldolgozásra alkalmas, hőre lágyuló műanyagból készülnek, melyek anyagában történő hasznosításra kerülnek.
– Habosított polisztirolt, hungarocellt csak a hulladékudvarokban gyűjtik.
Azokat a műanyagokat, melyek újrafeldolgozásra nem alkalmasak, energetikailag hasznosíthatóak.

Papírhulladék: Papír és italos kartondoboz: vagyis újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére alkalmas. A dobozokat összelapítva helyezzék a tartályba!
NE dobjanak bele: élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat.

Érdemes tudni, hogy a papírok közül kiválogatásra kerülnek az italos kartondobozok. Az újrahasznosítási eljárás során a többrétegű italos dobozok különböző rétegei (papír, alumínium és műanyag) gépi úton szétválasztásra kerülnek. A flakonok, italos-, és fémdobozok kiöblítése azért szükséges, mert az újrahasznosításukat gátolhatja a benne maradt szennyeződés.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel egyidejűleg megváltozik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendszere is, hiszen Törökszentmiklóson a családi házas övezetben megszűnnek ezek a gyűjtőedények, egy kivételével: január 1-től csak a vegyes öblösüveg helyezhető majd el ezekben. A társasházaknál egyelőre megmarad a 3 frakciós gyűjtési módszer.

Mi lesz a szelektíven elszállított hulladékokkal?

A szelektíven összegyűjtött és elszállított hulladékok válogatásra kerülnek hulladékfajták szerint, majd bálázzák őket, vagyis kocka alakú formákba préselik őket. Ezt követően a bálák hulladékhasznosító cégekhez kerülnek, ahol darálják őket, majd regranulátumként értékesítik az anyagot, vagy termékeket készítenek belőle. Ma Magyarországon több mint száz cég végez újrahasznosító tevékenységet, vagyis a felvevő piac megvan, amiből nagyon sok újrahasznosított termék készülhet.

Kérjük írásunkat, juttassák el minél több emberhez, hogy mindenki tiszta képet kaphasson arról, miért is fontos, hogy minél több hulladékot gyűjtsünk szelektíven.

Végül ne feledjük! Nem a szelektív gyűjtés a legjobb megoldás a hulladékok kezelésére, hanem jövőnk és Földünk szempontjából az a legfenntarthatóbb, ha minél kevesebb hulladékot termelünk!!

Válaszúton Alapítvány