Az augusztus már igazi nyárvégi hangulatot hoz magával – a kertben is. Ilyenkor a perzselő nyári napsütés jórészt véget vet sok növénynek, ám termésekben talán ebben a hónapban a leggazdagabb a kert. A teendők ilyenkor már inkább a befőzésre és a termések leszüretelésére irányulnak.

A locsolásról persze ebben a hónapban sem feledkezhetünk meg, annál is inkább, mivel az éltető víz pótlása ilyenkor sok növényünk számára életmentő lehet. A cserepes növényeket naponta-kétnaponta szükséges megöntöznünk, a dísznövénykertet legjobb naponta. Törekedjünk rá, hogy összegyűjtött esővízzel öntözzünk, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor előző nap engedjük teli a víztároló edényt, hogy mindig rendelkezésünkre álljon az állott, és nem hideg! víz az öntözéshez.

Augusztusban felszedhetjük a burgonya gumóit, , és gyűjthetjük a paradicsomot a kifőzéshez. Eleink úgy tartották, hogy augusztusban a legideálisabb a paradicsom befőzése, hiszen ilyenkor a legérettebb, legédesebb, legzamatosabb (és ilyenkor tartalmazza a legkevesebb vizet is).

A füvet ilyenkor már kevéssé kell nyírni, öntözésével sem érdemes vizet pazarolni, hiszen a nagy melegben eső nélkül úgyis kiég. Ezzel szemben nagy szükség lehet a gyümölcsfák öntözésére, melyet nagyobb és több gyümölccsel hálálnak majd meg.

Augusztus az eper szétültetésének a hónapja, ilyenkor a legideálisabb új helyre ültetni a töveket, vagy a régi helyen megújítani azokat.