Az aratás hónapja, ezért a néphagyományok is e tevékenységhez kötődnek, a hiedelmek és népszokások a termés növelésére, az időjóslásokra, az aratás sikerességére irányultak.

aratásAz aratást mindig kalapemeléssel és fohászkodással kezdték, a pap előzetesen megszentelte az aratók eszközeit. Az első kévének különös jelentőséget tulajdonítottak: amelyik baromfi ebből evett, az egészséges lett, aki pedig a derekára kötötte, annak elűzte a fájdalmakat. Az aratás végén egy kevés gabonát aratatlanul hagytak, hogy jövőre is jó termés legyen, és jusson az ég madarainak is. Az utolsó kévéből készült az aratókoszorú, amit a gazdának váltság fejében nyújtottak át. A gazda a mestergerendára akasztotta, ezzel jelezte, hogy befejeződött a munka. Tavasszal a koszorúból kimorzsolt szemeket a vetőmag közé morzsolták a jó termés reményében.

Július 2. Sarlós Boldogasszony napja: Az egyház e napon az áldott állapotban lévő Máriáról és az Erzsébetnél tett látogatásáról emlékezik meg. Ez a nap a várandósok, szegények, betegek oltalmazója.

Július 20. Illés napja: Munkatilalom van e napon a villámcsapástól való félelem miatt. (E nap táján gyakoriak a viharok)

Július 22. Mária Magdolna napja: Mária Magdolna ünnepe, aki megtért a bűnös életből. Mária Magdolna hosszú hajával Krisztus lábát törölgette, így szokás volt a kislányok hajából levágni egy darabot, hogy hosszabbra nőjön. Esőt hozó nap, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

Július 25. Szent Jakab napja: Utasok, búcsújárók, hajósok védőszentje. A néphagyomány szerint Jakab napján kell aratni a zabot, mert ami kint marad, elvész. A Jakab napi időjárásból a télre lehet következtetni: ha sok a felleg, sok hó lesz a télen.

Július 26. Anna napja: Szent Anna Szűz Mária édesanyja volt, hozzá fohászkodtak gyermekáldásért az asszonyok. A keddi napot neki szentelik, ezért kedd asszonyaként is nevezik. A szabók, bányászok védőszentje. Ha e napon jó idő volt, megkezdték az annabab szedését, a kender nyűvését.

(Képek forrása: torokszentmiklos.hu)