A Válaszúton Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a felnövekvő generációk környezettudatos nevelésére, a környezeti problémák és megoldási lehetőségeik megismertetésére.

A fenti cél megvalósításáért egyrészt a tiszagyendai Múltunk Házában tartunk környezetvédelmi foglalkozásokat a helyi általános iskolás gyermekek részére, másrészt 2012-ben elindítottuk a Zöld Nyomon Környezet- és Természetismereti Vetélkedőt a Törökszentmiklós és térsége általános iskolák felső tagozatos tanulói számára.

A Zöld Nyomon Vetélkedő 4 fordulóból áll: 3 internetes forduló, a feladatlapok e-mailen vagy postán történő visszaküldésével, ezt követi a negyedik forduló, melyre az első három fordulóban legjobb eredményt elért csapatok kerülhetnek be. Mivel a Zöld Nyomon Vetélkedő első évét a Zöld Forrás pályázaton elnyert támogatásból finanszíroztuk, ezért a döntős csapatokkal autóbuszos kirándulás keretében ellátogattunk a Bükki Nemzeti Park területére és emellett a nyertes csapat még tárgynyereményben is részesült.

A programot Alapítványunk önerőből is folytatta, a jövőben is folytatni szeretné, és szeretnénk kiterjeszteni azt az ország más területeire is.