A szeptember az a hónap, amikor egyrészt elkezdünk felkészülni a télre, másrészt pedig fokozatosan előkészítjük a kertünket, hogy jövőre is gazdag terméssel, szép virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Legfontosabb teendőink ebben a hónapban:

A virágoskertben ültessük el a tavaszi hagymásokat: a tulipán, a nárcisz, a jácint, a krókusz hagymáit. Szedjük meg az egynyári virágok magjait. Évelő növényeinket ilyenkor ültethetjük szét. Fokozatosan vigyük be a szobanövényeinket a lakásba, kezdjük azokkal, amelyek érzékenyek a hűvösebb reggelekre. Szeptemberben szedjük fel a kiültetett amaryllis hagymákat is, tegyük őket hűvös helyre, hogy pihenjenek. Kora tavasszal hatalmas virágokkal hálálják majd meg a gondoskodást. A kardvirág, a canna és a dália gumóit is ássuk ki szeptemberben, tegyük őket fagymentes, száraz helyre.

A zöldséges kertben is van teendőnk jócskán: takarítsuk meg a kertet a felnőtt gyomoktól, kaszáljuk le vagy kapáljuk ki őket.  Tisztítsuk ki a paradicsomok töveit, ezzel gyorsíthatjuk érésüket az őszi napfényben. A szeptember a szüret ideje: ekkor takaríthatjuk be az almákat, a körtét, a szőlőket, amit lehet, tároljuk be télire, a romlottakkal gazdagítsuk a komposztunkat. Ne feledkezzünk meg az öntözésről, ha nincs elég csapadék, hiszen attól, hogy nincs nagy meleg, az öntözést ilyenkor is igénylik fáink, bokraink, különösen a fenyőfélék.