A papír köztudottan nemcsak természetes eredetű – ily módon környezetbarát – anyag, de lebomlása is meglehetősen rövid idő alatt bekövetkezik. A háztartásokban használt papír alapanyagú termékek legyártása nem csekély vízszennyezéssel jár, ráadásul alapanyaguk előteremtése rendkívül sok fa kivágást vonja maga után. Modern korunk széles körben terjedő szelektív hulladékgyűjtése nagymértékben kedvez a papír újrahasznosításának, melynek egyik alapfeltétele a szennyeződésmentes hulladékpapír. A hazai és nemzetközi papír-újrahasznosítási ipar a legkülönbözőbb forrásokból szerzi be alapanyagát, melyet szétválogatnak és persze fajtánként csoportosítanak.

Azt minden háztartásban élő tudja, hogy a mindennapi életünk során keletkező papírhulladékok között igen sokféle, illetve eltérő minőségű papír található. A papír hulladékgyűjtőbe kerülése utáni folyamatokról ellenben sokkal kevesebbet tudunk, nem is szólva a papír újrahasznosításának eredményeként naponta ismét kezünkbe kerülő termékek széles skálájáról.

Az egyik leggyakoribb újrahasznosítási forma: a hullámpapír lemez

 A papírhulladék feldolgozóiparban vezető hazai cégek szakemberei szerint az újrahasznosításra alkalmas papír leggyakoribb felhasználása a csomagolóiparban valósul meg. A csomagolóipar „étvágya” szinte kielégíthetetlen a hullámpapír lemezekből készített dobozok irányába, melyeket döntően elektronikai- és más egyéb termékek védelmére, azok könnyű szállítása érdekében használnak fel. Ezek azok a papírféleségek, amelyek a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezés után könnyen megjelenhetnek ismét háztartásunkban újrahasznosított papírként, például újonnan vásárolt eszközök csomagolóanyagainak formájában. Fontos, hogy ezeket a kicsomagolás után a szelektív gyűjtőszigetre vigyük és lehetőségeinkhez képest kisebb darabokra tépve a kék színű gyűjtőkbe dobjuk.

 A csomagolóipar más fontos kellékei: papírcsövek és élvédők

 Szintén a háztartásunkból szelektíven kikerülő papírhulladékból készülnek a csomagolóiparban használatos élvédők. Felhasználásuk önmagában már azáltal is környezettudatos lehet, hogy kiválthatják a nagy súlyú – ezáltal nagy anyagigényű – csomagolásokat, mivel ezekkel a segédanyagokkal csupán az éleket kell lefedni. Mivel szilárdságuk kifogástalan, ezért nagy logisztikai központok előszeretettel alkalmazzák őket raklapra rögzített termékek mozgatása során. A papírcsövekkel pedig szinte minden háztartásban találkozunk, akár a sütéshez használt konyhai alufólia, akár a folpack csöve formájában.

Kartonbútorok újrahasznosított papírból? Igen!

Kevesen tudják, de a rendszerint egyedi és kézi munkával előállított kartonbútorok, lámpák és vázák is készülnek újrahasznosított papírból, amelyek szintén a környezettudatos szemléletmód széles körben való terjedésével párhuzamosan napjainkban már életképes alternatívát kínálnak a lakás-, az iroda- és az üzletberendezésben. Megjelennek továbbá a kiállítási standok kivitelezésében, hiszen nemcsak a teherbírásuk kiváló, de áruk is igen versenyképes.

 Mit tehetünk még? Környezettudatos szemléletmódot az irodák és a könyvnyomtatásban!

Bár azt gondolnánk, hogy a digitalizáció miatt egyre kevesebb könyv jelenik meg nyomtatásban, valójában a helyzet ezzel éppen ellentétes. A kiadott könyvek darabszáma folyamatosan nő, bár az igaz, hogy egy-egy könyv már kisebb példányszámban jelenik meg. Szerencsére az utóbbi években az újrahasznosított papírra nyomtatott könyv is elfogadottá vált a vásárlók körében, így ma már egyre több újrapapíron jelenik meg.

 A 21. század mindennapjaiban a papírfelhasználás mértéke folyamatosan növekszik. Nem véletlen, hogy az európai cégek közül– szintén a környezettudatos szemlélet jegyében – egyre többen gondolják újra nyomtatási szokásainkat. Sok papírt meg lehet spórolni önmagában már azáltal is, ha nem meggondolatlanul használjuk a nyomtatót. A hulladék papír továbbá tökéletesen megfelelhet irodai jegyzet-papírnak. A fentieken túl, a környezettudatos vásárlók közül egyre többen választják az újrahasznosítható papírból készült füzeteket, naptárakat és mappákat, hiszen kivitelezésükben nemcsak minőségiek, de a szürke színű papír alapanyaguk a szemnek is kellemes.