A Dorogi-medence hazánk egyik legsűrűbben lakott (70 ezer lakosú) és legszennyezettebb területe. Nem csak a mérőállomások adatai, hanem a gyerekek körében regisztrált az országos átlagot négyszeresen meghaladó légúti megbetegedések gyakorisága is mutatja, hogy a helyzet azonnali beavatkozást igényel. Ennek a helyzetnek a kezelésére fogott össze szervezetünk az esztergomi és táti környezetvédőkkel.

A térségben komoly nagyipari légszennyező források találhatóak (gyógyszergyár, cementgyár, veszélyes hulladékégető, stb.) amelyek nagy tömegű légszennyező anyag és toxikus mikroszennyező kibocsátásai komoly kockázati tényezők. Az ipari kibocsátók mellett komoly tétel a közlekedés és a háztartások kibocsátása is. A térségben számos környezeti konfliktus volt ennek kapcsán, amelyet a civil szervezetek szerveztek, de meghatározó és nagy tömegű volt a lakossági részvétel is (ezer fős tüntetések).Az itt élő embereknek nap mint nap tapasztalják a rossz levegőállapotokat, és annak hatásait magukon és gyermekeiken (asztma, bronchitis, stb.). Ennek ellenére azonban nem ismeretes, mik a fő kibocsátok, a fő szennyezőanyagok, magyarán szólva nincs egy összefoglaló ismeretanyag, ami lehetővé tenné a változtatást.

A változtatásra csak akkor van lehetőség, ha a térségben működő civil szervezetek összefognak és eddigi érdekérvényesítő tevékenységüket, adatgyűjtésüket, kapcsolati rendszerüket összeadják, valamint bevonják az érintett önkormányzatokat a munkába, hogy felmérjék a térség valódi levegőállapotát, és javaslatot tegyenek annak javítása érdekében. 

Programunk célja tehát a térség levegőállapotának felmérése és ezt követően egy cselekvési program elfogadása. Várjuk észrevételeiket, javaslataikat, kérdéseiket!