Itt a március, beköszöntött a tavasz, ez az időszak a kerti munkák dömpingje! Ha még nem végeztük el a gyümölcsfák metszését, akkor itt az ideje, amit követ a lemosó permetezés. Ezt mindenképpen rügyfakadás előtt tegyük meg, és vegyszer helyett válasszuk a bordeaux-i lét.

Csapadékszegény telek után kezdjük meg a tuják, fenyők és más örökzöldek öntözését, ám előtte lazítsuk fel a tövüknél a talajt, hogy a víz a megfelelő helyekre bejuthasson. Inkább ritkán, de alaposan öntözzünk! Ilyenkor elültethetjük az újonnan vásárolt gyümölcsfákat, bokrokat, díszcserjéket.

A rózsákat ebben a hónapban már ki lehet takarni, és meg is kell őket metszeni, mielőtt a rügyek túlzottan megduzzadnának. Ne legyünk kíméletesek, erősen metsszük vissza a töveket! Ha túl sűrű a bokor, akár meg is ritkíthatjuk.

Vágjuk vissza az évelő díszfüveket, a földtől számítva egy tenyérnyire, amit az új szárak megindulása előtt meg kell tennünk.

Március végén elültethetjük az évelőket, amelyek nyáron és ősszel virágoznak: a dáliagumókat, kardvirághagymákat, a rózsanádat. A kardvirág virágzási idejét előbbre hozhatjuk, ha a hagymagumókat korábban meleg helyre tesszük. Az egynyári növényeket általában virágvasárnap (húsvét előtti vasárnap) szoktuk elszórni, ilyenkor már biztosan elég meleg a föld a fogadásukra.  Ritkán ültessük őket, hogy legyen elég helyük, ha kikelnek, ha mégis sűrűn kelnének a magok, ritkítsuk ki őket! Ekkor már beültethetjük a virágládákat is, próbáljunk többféle növényt összeültetni egy-egy ládába, a hatás biztosan nem marad el.

Készítsük elő a talajt a fűmagvetéshez, amit április végétől végezhetünk el. Gereblyézzük át a gyepet, így megszabadíthatjuk a még megmaradt lomboktól, ágmaradványoktól. A növények töveire hordjuk szét a komposztot: a fák, bokrok alá, a rózsatövekhez, virágágyásokra terítsük szét.

A konyhakertben is megkezdődhet a vetés, a talaj megfelelő előkészítése után: elültethető a hónapos retek, a saláta, a sárgarépa, a petrezselyem, zöldborsó, spenót.