Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szeptember 24-én letette a Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi árapasztó tározók alapköveit,

ezzel megkezdődik a Vásárhelyi-terv két újabb tározójának az építése a Közép-Tiszán. Egy rendkívüli árhullám esetén a két tározó összesen mintegy 350 millió köbméter – azaz hét Velencei-tónyi – vizet lesz képes befogadni, és a már átadott Tiszaroffival együtt átlagosan 60-70 cm-es vízszintcsökkentést képes biztosítani a folyó Csongrád-Kisköre közötti szakaszán, de vízszintcsökkentő hatásuk még Szeged körzetében is eléri majd a 30 cm-t. A három árvízvédelmi létesítmény ezzel 570 ezer ember és 660 ezer hektár földterület árvízi biztonságát növeli a Közép-Tiszán. A két beruházás több mint 32 milliárd forintba kerül, a Környezet és Energia Operatív Program nagyprojektjeként, uniós támogatással valósulnak meg.

Szabó Imre miniszter az ünnepségen elmondta: a Vásárhelyi-terv első ütemében, 2013-ig összesen hat árapasztó tározó épül meg, melyek – a legszükségesebb hullámtéri beavatkozásokkal – a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan 50-60 centiméterrel lesznek képesek csökkenteni egy rendkívüli árhullám szintjét. A hatból két tározó – a Cigándi és a Tiszaroffi – már elkészült, és a tervek szerint a Felső-Tiszán megépül a Szamos-Kraszna közi, illetve a Beregi tározó is.

A Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi tározók építésének elindításával ma két újabb jelentős lépést tettünk a Tisza-völgyében élő másfél millió ember árvízi biztonságáért – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette, hogy a két építkezés mintegy háromszáz embernek ad majd munkát az elkövetkező években. Szabó Imre kiemelte: a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 110 milliárd forint áll rendelkezésre, ez az összeg a többszöröse annak, mint amit az elmúlt években erre a célra a költségvetés biztosítani tudott.

(Forrás: www.nagykunsagitarozo.hu)