Pár hét, és kitör a várva várt vakáció, a jól megérdemelt pihenés a gyermekeink számára. Sokan ilyenkor táborról táborra járnak, hogy élményekkel gazdagon töltsék a nyarat, míg másokat az otthonlét szabad percei várnak. Akárhogy töltsék is gyermekeink a nyarat, nem árt, ha néha kezükbe adunk egy-két könyvet, hiszen ezzel ismereteiket is gyarapíthatjuk és kikapcsolódást is nyújthatunk általuk. Környezet- és természetvédelmi témában az alábbi könyveket ajánljuk!

A legújabb „zöld” könyvek gyerekeknek

Ha a környezetvédelmi, természetvédelmi témájú könyvek között keresgélünk, számos haszonnal forgatható új és régi könyvet is találunk, amelyeket gyermekeinknek ajánlhatunk. Az egyik ilyen, a nemrégiben megjelent Bálint György, Telegdi Ágnes szerzőpáros által írt: Csodálatos állatok, varázslatos növények című könyv, amely öt éves kortól akár 13 éves korig tartalmaz hasznos tudnivalókat, és egyben élvezetes olvasmányélményt. A könyv a hasznosítható tudás mellett olyan életérzést közvetít, hogy a legtöbb olvasónak kedve támad madarakat etetni vagy itatni, növényeket ültetni, saját kiskertet művelni!

Kicsit nagyobbaknak ajánlható Orbán Zoltánnak, a Magyar Madártani Egyesület munkatársának könyve: A madárbarátok könyve, amely minden tudnivalót tartalmaz a ház körül élő madarainkról, a madárbarát kert kialakításának lépéseiről, a házi madárvédelemről. Emellett ismerteti a ház körül leggyakrabban előforduló madarakat, hogy a laikusok, kezdő madarászok is könnyedén felismerhessék őket. Aki érdeklődik a madarak iránt, azoknak alapmű, a gyerekek számára is rendkívül olvasmányos formában megjelent, képekkel gazdagon illusztrált könyv. Jó nyári olvasmány a nagyobb korosztálynak!

Azoknak a gyerekeknek, akik már rendelkeznek némi alaptudással a környezetvédelem terén, komolyabb olvasmányok is a figyelmükbe ajánlhatók. Így például Gulyás Emese könyve a Tudatos vásárlók könyve, mely 2009-ben jelent meg, máig aktuális tudásanyagot tartalmaz mindarról, hogy hogyan lehetünk tudatos vásárlók, hogyan ne dőljünk be a fogyasztói társadalom által diktált elvárásoknak és marketingfogásoknak. Haszonnal forgatható Jane Goodall és Marc Bekoff könyve: Az utolsó pillanat – Az élővilág megóvásának tíz parancsolata is, mely a Gabo Kiadónál jelent meg 2003-ban. A könyvben a két világhírű szerző rámutat azokra az alapelvekre, amelyeket ha mindannyian betartanánk, egy fenntartható bolygót adnánk át az utódainak, megőrizve rajta az állat- és növényvilág sokszínűségét, a fajok gazdagságát.

Nézzünk körül a régebbi könyvek között is!

A környezet- és természetvédelmi elvek nem újak, sokan már jóval korábban felismerték a környezet védelmének fontosságát, így számtalan igen hasznos és élvezetes könyv jelent meg évekkel ezelőtt is, amelyeket még napjainkban is érvényesek, érdekesek. A gyerekek számára vegyük le a polcról Schmidt Egon könyveit, hiszen ezek egy része mesébe ágyazottan viszi közelebb a legifjabbakat a természethez, az állat- és növényvilághoz. Emellett a nagyobbak számos könyvet olvashatnak tőle a madárvilágról, kisemlőseinkről, a szerző rendkívül olvasmányos formában ír a természet világáról, könyvei segítségével mi is úgy érezhetjük, együtt sétálunk vele az erdei ösvényeken, a vízparton vagy épp Budapest parkjaiban.

Óvodáskorúaknak is van egy ajánlatunk: A természet képes enciklopédiája, melyből a legkisebbekkel járhatjuk körül a természet jelenségeit, hogy már a kezdetektől fogva érzékenyítsük őket a környezet megóvásának témái iránt.
ogy már a kezdetektől fogva érzékenyítsük őket a környezet megóvásának témái iránt.