Összesen hat, szokatlanul gazdag lelőhely előzetes feltárása kezdődött meg a nagykunsági árapasztó tározó építésének előkészületi munkái során. A feltárások a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat szervezésében a Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság megbízásából folynak, az egyes lelőhelyeket az ELTE Régészeti Intézete és a szolnoki Damjanich János Múzeum régész szakemberei vezetik. A területen gazdag újkőkori és bronzkori falvak, avar és korai magyar temetkezések, valamint szarmata kori telep és temető vár feltárásra.

Köszönhetően a gyors területátadásnak, a Nagykunsági-tározó területén 2008. május 6-án elindulhattak a régészeti feltárások. A korábbi felszíni vizsgálatok, terepbejárások alapján hat régészeti lelőhelyre lehetett számítani. A mintegy 70 m szélességűre tervezett csatorna megközelítőleg másfél kilométeres szakaszán egymást érik a régészeti objektumok: házmaradványok, hulladékkal betöltődött vermek, temetőrészletek. Jelenleg a bevezető csatorna teljes déli szakasza mentén folynak a régészeti feltárások.

A várakozásokhoz képest régészeti értékekben jelentősen gazdagabbnak tűnik mind a hat feltárandó lelőhely; ennek ellenére úgy látszott, hogy az ásatások 2009 tavaszára befejeződhetnek, hiszen minden helyszínen külön, átlagosan tíz főből álló régészeti csapat dolgozott. A projektben részt vevők folyamatos egyeztetésének köszönhetően mindez várhatóan nem fogja zavarni a kivitelezési munkálatokat.

A két legfontosabb munka most egy, az újkőkor két szakaszát is megélt település, valamint egy késő bronzkori falu feltárása, de a régészekre egy avar kori és egy honfoglalás kori temető, valamint egy, az időszámításunk kezdeti századaiból származó szarmata település és temető feltárása is vár még – mondta el Ecsedy István, a projekt régész szakértője, aki a feltárások előkészítését végezte a VKKI részéről.

A feltárásokat azóta is figyelemmel kísérő szakértő szerint még a tapasztalt régészeket is érik meglepetések: egy késő bronzkori gödörben egymásra dobált, sőt részben megcsonkított tetemek csontmaradványai voltak. A talán szakrális emberáldozatra szolgáló gödör feltárása kiemelkedően érdekes, minden bizonnyal sok fejtörést fog még okozni a korszak kutatóinak. Az objektum az ELTE ásatási területén került elő.

(Forrás: nagykunsagitarozo.hu)