A kertben már sárgul a hagymaszár, érik a meggy, zörgősre száradt a mákgubó… A nyár legmelegebb hónapjában a kertben egyre kevesebb a teendőnk, ebben a hónapban leginkább a konyhára és a kamrára fókuszálunk, hiszen érik minden, lehet szüretelni. A legfontosabb munka ezekben a napokban a betakarítás és a befőzés.

A konyhakertben sok ágyást már felszámoltunk mostanra, ezekre a helyekre még vethetünk bokorbabot, édesköményt, sárgarépát, téli retket, spenótot, céklát, uborkát. Ha van még palántánk (pl. brokkoli, karalábé), azokat is elültethetjük ezekbe az ágyásokba. Öntözzünk folyamatosan, ha nincs elég csapadék, de csak a késő esti vagy kora reggeli órákban! Takarjuk be mulccsal az ágyásokat, így védve a kiszáradástól.

Óvjuk meg a gyümölcsöket, helyezzünk ki madárvédő hálót, így védhetjük meg a termést az ég madaraitól.

Júliusban már szedhető a zöldbab, a felesleget tegyük a fagyasztóba vagy üvegekbe.

A füvet ilyenkor már ritkábban nyírjuk, és nyíráskor magasabbra hagyjuk, hiszen ha nagyon rövidre vágjuk, akkor hamarabb kisül.

Sarlós Boldogasszony napján kezdődik az aratás, mely régen a reggeli templomi szertartással vette kezdetét. Ekkor még életnek nevezték a gabonát, és az utolsó kévéket a föld végében hagyták felállítva a madarak számára. Ma a búza csak áru, érését műholdakról figyelik, és tőzsdéken adják-veszik olyanok, akik betakarítást aligha néztek egyszer is végig…