A program leírása:

A Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány telephelyén, Tiszagyenda, Rózsa u. 10. szám alatt Múltunk Háza néven helytörténeti gyűjteményt és közösségi házat működtet. A Múltunk Háza kialakításával Alapítványunk célja kettős: részben a múlt megismertetése, a régi mesterségek bemutatása, eleink használati eszközeinek méltó helyen történő elhelyezése, részben pedig a felnövekvő generációk részére történő bemutatása, az ősi mesterségek megtanítása, és gyakorlati tapasztalatokkal való felvértezése.

Ez utóbbihoz kapcsolódik szervesen a „Jövőnk kertje” programunk, mely egy olyan alapvető tudást – a kertészkedés alapismereteit és tudnivalóit – kíván átadni a felnövekvő nemzedéknek, mely ma egyre kevésbé ismert és gyakorolt, vidéken is. Olyan fiatalok nevelése a cél, akiknek az iskolában elsajátított elméleti tudás mellett a tarsolyukban vannak az önfenntartás gyakorlati tudnivalói is.

„Éppen olyan fontos a gyerekeket megtanítani kis csibét nevelni, veteményezni, gazdálkodni, főzni, háztartást vezetni, mint a szorzótábla, vagy a helyesírás, sőt szerintem még fontosabb is. … Nevelőinket arra biztatom, hogy sarvaljanak káposztát, aszaljanak almát, szilvát, főzzenek be mindenből legalább egy keveset, hadd lássák a gyerekek, hogy a hosszú, hideg télre hogyan kell felkészülni. Őseink szép eltevési, konzerváló, aszaló tudományát ne hagyjuk elporladni, hanem az évezredek alatt összegyűlt népi bölcsességeket őrizzük meg, és adjuk át a gyermekeinknek.” (Böjte Csaba)

A programban a 11-14 éves (5-8. osztály) korosztály vesz részt, akik a helyi általános iskola tanulói. Előzetesen a helyi általános iskolával együttműködési megállapodást kötöttünk, melyben megállapodtunk, hogy a gyakorlókerti programra tanórai keretek között kerülne sor, hiszen így az elméletben megszerzett mezőgazdasági ismereteket a gyakorlatban is kipróbálhatnák és megtanulhatnák.

Alapítványunk osztályonként egy-egy parcellát alakít ki a közösségi ház kertjében, melyek mérete egyenként 6 m*3,5 m (21 m²). A gyakorló parcellák megművelése a gyermekek feladata, elméleti és szakmai irányítás mellett, heti egy alkalommal, alkalmanként 1-1,5 órás időtartamban, iskolai tanóra keretében.

A programot hosszú távon tervezzük megvalósítani, az első évben néhány alapvető zöldségfélét ültetünk: borsó, paradicsom, hagyma, petrezselyem, sárgarépa, zöldbaba, burgonya, karalábé, cukkini. A kertészkedés mellett célunk a tanulók megismertetése a kapcsolódó hasznos tevékenységek gyakorlásával, mint a komposztálás, esővíz begyűjtése, locsolás, madarak etetése és itatása, egymás számára hasznos növénytársítások kialakítása, a környezet megóvása.

Szeretnénk a gyerekeknek azt is megmutatni és megtanítani, hogyan lehet és kell együtt élni a kert egyéb lakóival, pl. darazsakkal, csigákkal, sünökkel. A természettel való együttélés során tisztában kell lenniük azzal, hogyan lehet ez az együttélés hasznos embernek és állatnak egyaránt.

A program minden évben március végén kezdődik és október végéig tart, hiszen feladatunk, hogy a parcellákat a következő évre is előkészítsük.

A programban részt vevő tanulók részére tanulmányutat szervezünk Nagykörűbe, Grósz Tamás kertjébe, valamint a nagykörűi cseresznyéskertbe.

A program végén a megtermelt terményekből terménykiállítást szervezünk a helyi általános iskolában egyhetes időtartamban. A megtermelt termények felhasználásával főzést szervezünk a Múltunk Háza udvarán a tanulók részére.

A község lakói számára is szeretnénk bemutatni programunkat, így ismertetnénk azt a május elsejei és augusztus 19-i községi rendezvényeken, ahol a gyerekek által elkészített szörpöket kínálnánk az érdeklődőknek.

A parcellákat a „Legszebb Konyhakertek” mozgalomba is benevezzük, ahol független zsűri bírálja majd el a tanulók tevékenységét.

A kertek művelésének népszerűsítésére a község lakói számára a program zárásaként terménykiállítást szervezünk a Múltunk Házában, és a kertészkedést népszerűsítő előadásokat tartunk, valamint lehetőség nyílik a tapasztalatok kicserélésére is műhelybeszélgetések formájában.

A program eseményeiről időről-időre beszámolunk, melyeket fölül olvashatnak, és Galériánkban megtekinthetik a foglalkozásokról készült képeinket is!