Az április ma szeszélyes arcát mutatta: erős szél, az égen rohanó felhők, amelyek hol hagyták, hogy a tavaszi nap ránk mosolyogjon, hol pedig szigorúan eltakarták meleget adó arcát.

Katival már 8 óra előtt a Faluháznál voltunk, Petit mégsem tudtuk megelőzni, a kapu előtt várt minket és az iskolából érkező osztálytársait. Munkakedve az egeket verdeste, nyomban nekilátott füvet nyírni. Mire a többiek megérkeztek, már javában bőgette a fűnyírót.

Társai is befutottak Imre bácsival, és rutinosan mentek a kerti eszközökért, kannákban, vödrökben vizet vettek és vitték magukkal a veteményesbe. Mindenki tudta a dolgát.

A veteményesben újabb sorokat alakítottak ki a gyerekek, amelyekbe vöröskáposztát, karfiolt, paradicsomot, kelkáposztát vetettek. Közben kapáltak, öntöztek, és a levágott füvet összegyűjtötték a kert egyik sarkában. A nagy eperfa alatt komposztálódik a kerti hulladék,  hogy jövőre talajjavítóként hasznosuljon majd és táplálja a veteményes földjét.

Nagy volt ma az öröm, hiszen az eddig elvetett magokból már látható eredménye van a sárgarépának, karalábénak, zöldborsónak. Engem mindig nagy boldogság jár át, amikor a saját kertemben látom, ahogy a földbe szórt apró magvakból új élet sarjad, és növekszik egy új növény. Jó érzés, hogy amikor a kezembe kerül egy csomag vetőmag, nem magát a tasakot látom, hanem azt a zöldséget, ami belőlük növekedik majd. Látom, ahogy megnő, majd termőre fordul, látom a tányérba kerülő zöldborsót, a lecsót, a salátát, a befőttes üvegbe kerülő uborkát, paradicsomot.

Ezt szeretnénk átültetni a gyerekekbe is: szeressék meg a kertet, szeressék a földet, szeressék a természetet, a növényeket és öröm legyen nekik a kertben eltöltött idő. Jó lenne elérni, hogy januárban már azt érezzék: mennék a kertbe, szeretnék már veteményezni, szeretném érezni a tavaszi föld illatát.

Ma volt időnk arra is, hogy alaposan körbejárjuk a Faluház kertjében kialakított gyógynövényes ágyást. A lányok érdeklődve találgatták, melyik növény mi lehet, mire és hogyan használjuk. A gyógy-és fűszernövények megismerésére a következő időszakban is kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani.

Erőnket alaposan meghaladó feladat is várt ma ránk: Katiéktól áthozni egy régi tűzhelyet, amin majd kenyérlángost, lepényt sütünk a gyerekekkel. Alpolgármesterünk segítségét kértük, aki autót és két markos legényt küldött. Ők pillanatok alatt áttelepítették a tűzhelyet a Faluházba.

Ha már szó került a kenyérlángosról, lepényről, akkor gyorsan elmondom, hogy egyéb „főzős” terveink is vannak: akácvirágszörpöt, mentás limonádét, lekvárokat is készítünk a gyerekekkel, ahogy bográcsban paprikás krumplit, ősszel pedig csipkebogyó-és kökénylekvárt.

Na, de a dércsípés még messze van, addig még rengeteg munka vár ránk a veteményesben. A mai program hamar véget ért, folytatás csütörtökön, a nyolcadikosokkal.

Horváth Adrien

A harmadik foglalkozás képei itt.