Vége a karácsonyi időszaknak, és visszatérünk a dolgos hétköznapok világába. A kertünk ugyan még téli álmát alussza, nekünk mégis van teendőnk a kerttel kapcsolatban. Ez az időszak ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy előre gondoskodjunk a tavaszi munkálatok feltételeiről: élezzük meg a kerti szerszámokat, tervezzük meg a kertbe ültetendő növényeket, nézzük át, hogy milyen magokkal rendelkezünk, és írjuk össze, hogy mi mindent kell majd beszereznünk.

Ha már kidobtuk a vágott karácsonyfát, akkor a róla levágott ágakkal takarhatjuk a fagyérzékeny növények töveit, erre a fenyő levelei-ágai kiválóan alkalmasak. A maradék részeket komposztáljuk le!

Ha az idő engedi és még nem ástuk fel a kertünket, akkor itt az ideje! Január-februárban még lehetnek olyan fagyok, amelyek szétmállaszthatják a nagyobb göröngyöket, és ezzel porhanyóssá tehetik a kertünk talaját. Megkezdhetjük a lombhullatók metszését is, a gyümölcsfákat és más árnyékot adó fákat is meg lehet metszeni januárban.

Ne feledkezzünk meg a madarak téli etetéséről sem! ha ilyenkor télen becsalogatjuk a kismadarakat a kertünkbe, akkor tavasszal és nyáron is nagy hasznát vesszük majd nekik a kártevők elpusztításában.

Januárban földbe kerülhetnek az amaryllis hagymái, miután elültettük őket egyszer megöntözzük, majd kartonpapírból „sisakot” készítünk számukra, ezzel segítve elő a virágzásukat. Ha megjelent a bimbó, akkor levehetjük a sisakot, és rendszeresen öntözve, hamarosan gyönyörködhetünk a lovagcsillag virágaiban!