Napjainkban, amikor eláraszt minket a papír, főleg azokat, akik irodában dolgoznak, nem mindegy, hogy milyen papírt használunk a mindennapi tevékenységeinkhez, hogyan bánunk a hulladékpapírral, és mit teszünk, hogy csökkentsük a felhasznált papír mennyiségét.

Használjunk környezetbarát papírt!

Az első és legfontosabb dolog, hogy használjunk környezetbarát, lehetőleg újrahasznosított papírt! Az újrahasznosított papírok ma már minden írószerboltban kaphatók, és ma már a hivatalos papírok is nyomtathatók erre a papírfajtára. Ha nagyobb mennyiséget kell nyomtatnunk, és azt digitális nyomdában készíttetjük el, akkor szintén kérjük a környezetbarát papírok használatát! Ma már a legtöbb nyomda nyitott erre a kezdeményezésre, és ha megnézzük a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kiadványait, akkor láthatjuk, hogy azok szinte mindegyike ún. újrapapírra, környezetbarát papírra készül, sok esetben zöld nyomdában. Ezt a tényt mi is rányomtathatjuk a készülő kiadványra, legyen az céges szórólap, prospektus, plakát vagy bármilyen más nyomdában készült végtermék.

Az újrapapírok használatával azt a felelős papírgyártást támogatjuk, amelynek eljárása kivágott fák helyett papírhulladékból nyeri vissza a papír előállításához szükséges rostokat.

A fenntartható módon előállított papírokat nemzetközileg elfogadott jelzésrendszerrel látják el. Bármilyen papírféleséget vásárolunk, részesítsük előnyben azokat, amelyek csomagolásán a Kék Angyal, az FSC minősítés, az EU vagy Nordic Ecolabel, esetleg a PEFC jelzést látjuk, mert ezzel a felelős erdőgazdálkodást és a papírok újrahasznosítását támogatjuk!

Így kezeljük a papírhulladékot!

Ahhoz, hogy minél több újrahasznosított papír előállítása váljon lehetővé, a tudatos papírfelhasználás mellett elengedhetetlen a használt papír szelektív gyűjtése. A legjobb, ha az irodákban, munkahelyeken vagy az otthoni használat során keletkezett használt papírt szelektíven gyűjtjük, és eljuttatjuk az a kijelölt szelektív papírgyűjtőkbe. Ide viszont csak azokat a papírokat vigyük el, amelyeket már nem tudunk felhasználni másra (pl. minden papírnak két oldala van, az egyik oldalán használt papír még felhasználható jegyzetelni).

A papír előállítása során a szelektíven gyűjtött papírból történő újrahasznosítás folyamata 75%-kal kevesebb vizet és 60%-kal kevesebb energiát igényel, mint a fából történő papír előállítása.

Az irodai papírfelhasználás során ugyanakkor törekedjünk rá, hogy minél kevesebb papírt használjunk mindennapi tevékenységeink során, így a hulladék is kevesebb lesz, és kevesebb papírt kell a gyáraknak előállítaniuk, vagyis két legyet ütünk egy csapásra.

Csak azokat a papírokat nyomtassuk ki, amelyeket feltétlenül szükséges, és nyomtatás előtt ellenőrizzük a szöveget, hogy az esetleges hibákat kijavíthassuk, és csak a végleges változat kerüljön kinyomtatásra. Használjuk a papír mindkét oldalát nyomtatáskor és fénymásoláskor!