A mögöttünk álló hétvége Európában és hazánkban is a madarakról szólt, hiszen szombaton és vasárnap is az Európai Madármegfigyelő Napok programjai zajlottak. Az Európai Madármegfigyelő Napokat 1992-ben hívta életre a Birdlife International, a madártani szervezetek szövetsége, azzal a céllal, hogy az európai szintű madármegfigyelésekkel információkat gyűjthessünk az őszi madárvonulásokról, a madarak szokásairól, és hogy az emberek figyelmét ráirányítsák a természet eme csodáira.

A programokat minden év októberének első hétvégéjén tartják, melyhez sok civil szervezet, köztük a Magyar Madártani Egyesület (MME) és a legtöbb nemzeti park is csatlakozott.

Komárom-Esztergom megyében is több program közül választhattunk, ha ezt a hétvégét a madaraknak szántuk: Naszályon, Tatán és Pilisszentivánon is figyelhettük őket. Mi Pilisszentivánra látogattunk el, ahol a Jági-tónál vettünk részt madárgyűrűzésen és madármegfigyelésen, nagyon sok hasznos információt tudtunk meg hazai madarainkról. Ezt követően a Szénásokra túráztunk, szakvezetéssel, mely fokozottan védett, Európa Diplomás Terület. Utunk során több madárfajt láthattunk és hallhattunk, gyönyörködhettünk az őszi erdőben, és élvezhettük az őszi nap sugarait a ragyogó időben.

Képeinket megtekinthetik a galériánkban.