Háztartást vezető háziasszonyok közül ki ne találkozott volna már a konyhaszekrény mosogatótálcájából eltüntethetetlen zsíros és vegyszeres mosogatólével? Mindannyiunknak okozott már gondot az öblítés után telítve maradt vécékagyló, bosszúságot a szappandarabok és hajszálak keverékétől eldugult fürdőkád. Tény, ami tény: a konyhai és fürdőszobai lefolyók igen könnyen és viszonylag gyakran eltömődhetnek. Legyen szó megkopott fényezésű csaptelepekről, teljesen elvízkövesedett mosógépekről, napok óta eldugult konyhai mosogatótálcákról: száz és százféle vegyszeres megoldást kínálnak az üzletek – tehetjük hozzá – legalább ennyi veszélyforrással.

A problémától gyorsan szabadulni akaró felületes felhasználók keveset gondolnak arra, hogy míg a vízkőoldó szerek rendkívül erős savak, addig a lefolyótisztítók általában nagyon erős lúgok. Utóbbi körülmény nemcsak azt jelenti, hogy maró hatásuknak köszönhetően – bőrre kerülve égési sérüléseket okozva – veszélyesek az emberre, de fölborítva maguk körül a mikrobiológiai egyensúlyt, a környezetünkre is veszélyesek. Azt pedig csak zárójelben jegyezzük meg, hogy amennyiben a vízkőoldó a háztartásokban gyakran előforduló nátrium-hipoklorit tartalmú szerrel keveredik, bizony mérgező klórgáz képződhet.

Környezetkímélő megoldások, vegyszermentes eljárások…

Mielőtt a környezetre és emberre korántsem ártalmatlan vegyszerekhez nyúlunk, jó ha tudjuk: két környezetkímélő alternatíva – és ezáltal felelős döntés – mindig rendelkezésünkre áll.

Kevesen tudják, de számos olyan egyszeű módszer létezik, amelynek ismeretében  az esetlegesen előforduló dugulást sokszor pár otthoni praktika alkalmazásával is könnyűszerrel megszüntethetjük.

A duguláselhárítás érdekében egyrészt a háztartásunkban több olyan általános körben használt szert találunk, amelyekkel egyszerűbb esetekben vegyszerek alkalmazása nélkül is elérhetjük a kívánt célt. Az ecet és a szódabikarbóna mellett a konyhasó, a kávézacc vagy éppen a pezsgőtabletta is praktikus megoldást jelenthet a dugulási problémákra.

A vízkő oldására is használhatjuk egyébiránt az ecetet, ha lehet ellenben kerüljük a klórtartalmú tisztítószereket. Utóbbi anyagok egyébiránt nem kizárólag a már kialakult dugulások esetében alkalmazhatóak hatékonyan, de a megelőzésre is kiválóan alkalmasak. Nem érdemes megspórolni – legalább havonta egyszer – a lefolyórendszer forróvízzel történő átöblítését, hiszen egy jól karbantartott lefolyórendszerben garantáltan nem fog bekövetkezni a dugulás. A legjobb módszer tehát értelemszerűen a dugulás megelőzése. Már heti egyszeri forró vizes öblítéssel is letisztíthatjuk például a lefolyócsövek falára rakódott szennyeződéseket.

Kétségtelen, hogy a valóságos „csodaszerként“ reklámozott vegyszeres lefolyótisztítókkal ellentétben a magunk által vagy éppen szakember igénybevételével történő manuális duguláselhárítási műveletek elsőre kellemetlen eljárásnak tűnhetnek, ám az esetek nagy százalékában sikeresek.

Hivatásos duguláselhárítóhoz akkor érdemes fordulnunk, ha mi magunk már a konyhában egyébként is fellelhető otthon használatos duguláselhárító alapanyagok segítségével – vagy a szifon szétszedésével –   nem vagyunk képesek elhárítani a problémát. A legjobb duguláselhárító cégek és vállalkozások rendszerint non-stop szolgáltatások keretében elérhetőek még ünnepnapokon is.