A december egyre inkább a pihenés ideje, így van ez a kertben is, ám egy jó kertész ilyenkor már a tavaszra is előretekint.

A november és a december a lehullott falevelek összetakarításának a hónapja, hiszen ilyenkor a fák már jórészt megszabadultak koronájuktól. A legjobb, ha az összegyűjtött faleveleket lekomposztáljuk, ezzel értékes tápanyagokat juttatunk vissza a kertünkbe. A zöld hulladékot semmi esetre ne égessük el, hiszen ezzel rákkeltő anyagokat juttatunk a levegőbe! Ha nincs komposztálónk, várjuk meg a zsákos zöldhulladék-begyűjtést, így is a megfelelő módon járunk el. A kert egy zugában hagyjuk meg a faleveleket, hiszen ezzel téli táplálékot biztosíthatunk a kerti madarainknak (hernyó, földigiliszta), másrészt még egy süncsaládnak is otthona lehet! Jó megoldás az is, ha a lehullott faleveleket szétterítjük a kertünkben és a téli ásás alkalmával beássuk azt, így is gazdagítjuk a talajt.

Védjük a frissen ültetett facsemetéink törzseit a téli időjárás viszontagságaitól! Tövük körül halmozzuk fel a faleveleket, készítsünk lombtakarást! A vadaknak kitett területeken egyéb módon is védekeznünk kell: dróthálóval, napraforgóval vegyük körül a törzsüket, hogy a nyulak, őzek ne tudjanak bennük kárt tenni.

Ha mindent betakarítottunk a kertünkből, akkor nekiláthatunk az őszi ásásnak, hogy a téli fagyok még szétmállaszthassák a nagyobb göröngyöket, és tavaszra puha, porhanyós legyen a föld.

Decemberben kezdjük el a madarak etetését! Helyezzük ki az erre a célra készített etetőket, és töltsük fel őket a madaraknak megfelelő magokkal, olajos napraforgóval.

Zárjuk el és fagymentesítsük a kerti csapokat, és tegyük el télire a kerti locsolócsövet is, nehogy elfagyjon.