Ezen a héten veszi kezdetét az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melyet minden évben november utolsó hetében rendeznek meg, idén november 19. és 27. között kerül rá sor. Ne vásárolj semmit! Nap, hangzatos akciók sora a környezetvédelmi szervezetek részéről, felelős és gondolkodó vásárlóként Te is csökkented a hulladékodat, ugye?

Gondolkozz és dönts felelősen!

A fogyasztói társadalom még azokat az embereket is megtéveszti és manipulálja, akik képesek az önálló, belső döntéseik meghozatalára. A reklámok, divat, ismerősök diktálta „követelményrendszerben” nehéz egyéni utakat, felelős döntéseket meghozni, és akképpen cselekedni.

Tény, hogy túlfogyasztottuk a Földünket. Tény, hogy napról-napra nő a népesség, és emiatt egyre több a fogyasztási igényünk: több élelmiszert, fogyasztási cikkeket fogyasztunk el globálisan. Ugyanakkor a nyugati világban a boldogság motorja lett a fogyasztás és a birtoklás. Akkor vagyok valaki, ha nekem már megvan ez vagy az a tárgy. A gyerekeink is ebben a szellemben nőnek, értékmérő a tárgyak birtoklása lett. A média csak tovább fokozza ezt az igényt: befolyásolják világképünket, döntéseinket. Nekünk minden jár, azonnal! Aztán persze rövid időn belül a kukában végzi, mert rájövünk, hogy mégsem lettünk boldogabbak a tárgy birtoklásától.

A tárgyak, termékek előállítása ugyanakkor erőteljes és fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe, zsákmányolja ki a környezetünket. Egyrészt hatalmas energia- és nyersanyagigényével, másrészt a belőle keletkező szemét mennyiségével és kezelésének problematikájával. Bizonyára mindenki hallott már Földünk túlfogyasztásáról és az ökológia lábnyom fogalmáról.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a Ne Vásárolj Semmit! Nap a környezetvédő szervezetek figyelemfelhívó akciója a problémára, és arra, hogy egyéni szinten tehetünk a legtöbbet e probléma csökkentéséért. A boldogságot nem az üzletekben fogjuk megtalálni, nem attól függ a boldogságunk szintje, hogy naponta mennyi (sokszor felesleges) termékkel térünk haza. Törekedjünk rá, hogy fogyasztói igényeinket a valós igényeink, és ne a termékek forgalmazói generálják! Meg kell találnunk azokat az örömöket, amelyeket nem a pénz motivál, erre nem csak a környezet érdekében van szükségünk, hanem a sajátunkéban is.

Ne vásárolj semmit nap!

Hulladékcsökkentés – lehetséges!

A hulladékok csökkentése alapvető, elemi érdeke az emberiségnek. 3 lehetséges módja: az újrahasznosítás és javítás, a szelektív hulladékkezelés és a termékvásárlások csökkentése.

A fogyasztói társadalom leszoktatott minket az elhasználódott, de még javítható termékek megjavításáról, sokkal egyszerűbb újat vásárolni, sőt, tervezett avulást is a gépekbe építenek manapság, hogy minél hamarabb vásároljunk új háztartási gépeket. Amit lehet, javíttassunk meg és hasznosítsunk újra! Ezzel sokkal kevesebb termék végzi idő előtt a kukákban, és kevesebb újat is kell majd megvásárolnunk.

Amit újra lehet hasznosítani, azt válogassuk külön, gyűjtsük szelektíven! Gondoltad volna, hogy a háztartási szemét akár 96%-a is újrahasznosítható? Használd a szelektív hulladékgyűjtőket, komposztálj, a veszélyes hulladékokat pedig add le a gyűjtőpontokon!

Az igazán fenntartható hulladékcsökkentési mód azonban az, ha csökkentjük a megvásárolt termékek körét! Nagyon tudatosan döntve emellett, csak azt a terméket vegyük meg, amelyre valóban szükségünk van, kerüljük a túlcsomagolt termékeket, ne kérjünk nejlon zacskót a boltban, vigyünk magunkkal bevásárlótáskát! Higgyük el, ezek az apró lépések, ha szokássá alakulnak, rengeteg szeméttől menthetik meg a bolygónkat!