Az április a vetés hónapja, szinte mindenféle zöldséget ebben a hónapban ültetünk. Aki még nem vetette el a konyhakerti növények magjait, az ne késlekedjen, hiszen április elején jó, ha már minden mag a földben van, kivéve azokat, amelyek érzékenyek a hideg éjszakákra (pl. zöldbab, csemegekukorica).  Ha későn kezdünk neki a veteményezésnek, és bejön a meleg, száraz idő, nehezebben kelnek ki a magok. Szabadföldbe vethető a zöldborsó, a sárgarépa, a retek, hagyma, saláta, póréhagyma, burgonya. A hónap vége felé ültethető a zöldbab, az uborka, a cukkini.

Ekkor már elültethetők az egynyári virágok magjai is, hagyományosan erre a Húsvét előtti vasárnap – virágvasárnap – kell sort keríteni. A tavasszal virágzó hagymás növények szárait ekkor még ne vágjuk vissza, várjuk meg, amíg a leveleik visszahúzódnak. A fagyérzékeny hagymások ültetésének is eljött az ideje: a dáliagumókat egymástól nagyobb távolságra helyezzük el, tápanyagban gazdag földbe, és elültethetjük a kardvirág, a canna gumóit is. A dézsás növényeinket is kitehetjük már ilyenkor, fokozatosan szoktatva őket a kinti levegőhöz, ám fagy esetén még jó, ha fagymentes helyre állítjuk őket.

Néhány szóban a trágyázásról: fontos, hogy mindig szerves trágyát használjunk, és a kedvező hatású növények munkáját is „használjuk ki”. A pillangósvirágúak, így a here, a zöldbab, a zöldborsó gazdagítják a sovány talajt a gyökereiken élő nitrogént termelő baktériumaikkal, a sarkantyúka kiválóan árnyékol, lazítja a tömörödött talajt és elnyomja a gyomnövényeket. A mézontófű erős gyökereivel éri el ugyanezt. Ha lehet, társítsuk a növényeket, így egymásra kedvező hatással lesznek: a hagyma például elűzi a sárgarépalegyet, a paradicsom mellé ültessük a petrezselymet, illetve a kapor bármely növény mellé ültetve növekedésserkentő hatású.

A szamócatövek közé teríthetünk szalmát, ez megóvja később az eperszemeket a szennyeződéstől. A kártevő csigáktól igyekezzünk már most megszabadulni, mielőtt kárt okoznak például a szamócákban, erre alkalmas lehet a sörcsapda, vagy ha egyszerűen összeszedegetjük őket. Vannak természetes ellenségeik is: a kerti sün, a baromfik előszeretettel szedegetik össze őket.