December 3. – Disznóölő Szent Ferenc napja:

A Dunántúlon régen úgy tartották, hogy e nap kiválóan alkalmas a disznók levágására, hiszen elég hideg van ahhoz, hogy a hús kifagyjon, ezért illették e napot a disznóölő jelzővel.

December 4. – Borbála napja: Termésjósló nap, a Borbála-ág kivirágoztatása sok helyen volt termésjósló mód.

December 13. – Luca napja: A Luca név a latin lux szóból ered, melynek jelentése: fény. Nem véletlen, hogy e napra esik, hiszen e napon legrövidebb a nappal és leghosszabb az éjszaka. Számos néphagyomány kapcsolódik e naphoz: főleg a tyúkok termékenységének növelése volt a cél, ekkor az asszonyok nem varrhattak és fonhattak, hiszen „bevarrnák a tyúkok fenekét”. Napközben a gazdasszonynak sokat kellett ülnie, hogy a kotlósok jó ülősek legyenek.Luca napján különböző jósló tevékenységeket is végeztek, ilyen volt például a lucapogácsa készítése (akinek a pogácsáján a toll megperzselődik sütés közben, annak ez közeli halált jelez); lucacédulákat írtak (kis papírcédulákra férfineveket írtak, 12 napon át a tűzbe dobtak egyet, amelyik utoljára maradt, az mutatta a lány jövendőbelije nevét), a lucabúzából a következő évi termésre következtettek, és e napon kezdték készíteni a lucaszéket, amelyen karácsonyig minden nap dolgoztak, innen a mondás: „Lassan készül, mint a lucaszék”.

Advent: A várakozás, eljövetel ideje, a karácsonyra való felkészülés időszaka. A karácsony előtti 4. vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart. Advent idején tilos volt a tánc, a zene, a zajos mulatságok.