Amszterdam új zöld irodaházai már nem csak zöldek, hanem okosak is. Úgy ahogy a telefonjaink. Vajon ez a jövő?

Az Edge névre hallgató új irodaépület elnyerte a világ legzöldebb irodaépülete címet, erről a Bloomberg számolt be.  A hagyományos zöld építészeti technológiákon túllépve rengeteg egyedi smart technológiát használtak, hogy optimalizálják az épület fenntarthatóságát. De mit is tud ez a zöld irodaépület?

Kezdjük azzal, hogy az irodaépületbe 28 ezer érzékelőt építettek be, ami vizsgálja a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényerőt.

A világítás, amit a Philips cég biztosított szintén ultrahatékony LED izzókkal lett megoldva, ami a hagyományos, de még az energiatakarékos izzóknak is csak a töredékét fogyasztják.

Az irodában dolgozók egy okotelefon applikáció segítségével tudják beállítani a kívánt hőmérséklete és fényt, de akár az árnyékolókat is kezelhetik okostelefonjukról.

Ha a felhasználó beállította a kívánt hőmérsékletet, akkor a feje felett megnyílik a szelep és máris érkezik a kívánt hőmérsékletű levegő. Egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy mivel az irodai dolgozók közel ülnek egymáshoz egy-egy ilyen szelep négy ember környezetére hat ki. Bár ez a hazai irodai viszonyokhoz képest még mindig hihetetlenül kényelmes megoldás.

Wybe Van der Mey, az épület irányításáért felelős szakember elmondta, hogy az első évben csak néhány észrevétel érkezett a fűtéssel kapcsolatban, miközben a hagyományos fűtési megoldások esetén rengeteg kritikát kapnak a dolgozóktól. A hőmérséklet mindenkinek sarkalatos pont – fogalmazott a szakember.

A dolgozók ugyan ezen applikáció segítségével zárhatják az ajtókat foglalhatnak tárgyalót, vagy jelentkezhetnek be irodai gépükhöz.

zöld irodaház

Ráadásul az irodaépületben nincs senkinek sem fix munkahelye. Az applikáció éppen oda irányít, ahol a munkádnak legmegfelelőbben tudsz dolgozni. ez lehet egy asztal, egy számítógép, de akár egy koncentrációs helyiség is. ennek köszönhetően az épületben 2500 ember dolgozik pedig csak 1000 munkaállomás áll a rendelkezésükre.

Az épület 2014 decemberében elnyerte a valaha volt legenergiatakarékosabb irodaépület címet.  A BREEAM értékelési rendszerben 98,5% pontot kapott az iroda, amire korábban sosem volt példa. Az épületben természetesen napelemek biztosítják az energiaellátást, és a WC-használat után az épület tetején gyűjtött esővízzel öblíthetjük le a WC-t.

Az épület maximálisan kihasználja a természetes fény. A speciális ablakoknak és tükröknek köszönhetően, még egy borús napon is elegendő természetes fény jut az épületbe.

Az Edge irodaépület szíve az Átrium, ahol egy összetett szellőztetési rendszernek köszönhetően természetesnek ható légáramlatokat alakítottak ki, ami miatt olyan, mintha a szabadban tartózkodnánk.

Az épület hűtését egy hatalmas víz alatti tároló segítségével oldják meg, amely állandóan hűvösen tartja a vizet, és így biztosítják az épület hűtését.

A tervezéskor még egy ökológiai folyosót is megterveztek, így az épületet masszív zöldfelületek veszik körül.

Az Edge tehát valóban zöld, ami a fenntartását illeti kérdés, hogy vajon az épület létrehozása mennyire tekinthető környezetbarátnak, a sok okos technológia ugyanis köztudottan rengeteg fémet és ritka-földfémet igényel. Vajon ezek előállítás a kompenzálja-e az épület megtakarításait?